Digitale Fotografie Vakantie

Godox V860 of een AD 100 kopen?

Stacks Image 3
Godox V 860 II of een Godox AD 100 kopen?
22 maart 2022
De vraag komt regelmatig aan mij voorbij. De twee van Godox lijken best op elkaar maar tegelijkertijd ook weer helemaal niet. Tijd om de verschillen wat duidelijker te maken.
Stacks Image 192
Stacks Image 194

Godox AD 100 Pro

Godox V860II

Uiterlijk verschillen ze behoorlijk wat. De ene is klein en schattig ( AD100) en de ander ziet er gewoon uit als een normale flitser.
De schattige, je raad het al, kost natuurlijk meer dan de minder schattige Godox flitser. Dat is altijd zo. En let op! Ik beschrijf hier de Godox 860II en niet de 3 uitvoering met videolampje erin. Daar kom ik later op terug.

Wat getallen en verschillen:

AD100 Pro

  • Richtgetal ( 100 watt/seconde) wat ongeveer richt getal 72 is
  • Zoom bereik tot 85 mm
  • Instellicht
  • Ronde flitser

860II

  • Richtgetal 60
  • Zoombereik tot 200 mm
  • Geen instellicht
  • Vierkante flitser

Vierkant of ronde flitser?

Nou, doe mij maar rond. Het flitslicht wat uit de Godox AD100 Pro komt is mooier en egaler. Het is ook iets zachter met verloop naar de buitenkant toe. Komt gewoon puur door de vorm van de flitskop. Vierkkante flits koppen is ouderwets. Rond is sinds twee jaren de trend aan het worden. Zie ook de V1 van Godox of Prophoto A10. Rond is waar de betere flitsers heen zullen gaan.

Maakt dat de 860 II dan een mindere flitser? Nee, want licht wat minder mooi afvalt aan de zijkanten kan ook zo haar voordelen hebben. Zeker in combinatie met 200 mm zoom. Door de 200 mm zoom kun je het licht goed bij elkaar houden en over grotere afstanden goed bij elkaar houden en op het onderwerp laten aankomen. Precies daar waar je het hebben wilt. Het verschil tussen wat je wel en niet flitst is vrij abrupt.

Met de AD 100 Pro is de vorm van het licht sowieso egaler verdeeld ook qua afvallen van licht.

Licht vervormers

Stacks Image 219
De kracht van de AD 100 Pro zit hem meer in uitbreidingen die je kunt maken. En dan heb ik het over alle licht vormers die erop passen.

Geen moeilijk gedoe meer met klittenbandenof elastieken, maar gewoon alles vastklikken door middel van de ingebouwde magneetjes. Alles kan erop en eraan middels de AK-R1 kit die iets van 49 euro kost. Kleur correctie gels, nootjes, barndoor, doe alles zit erbij. En ik gebruik de set heel erg vaak. Zeg maar bijna altijd. Dat geeft voor mij, dus dat hoeft niet zo voor jou te zijn, de meerwaarde van een AD100 Pro boven een 860 II flitser.

Daar kun je ook wel wat dingen op- of aanhangen, maar het is altijd omslachtiger.

Dan zie je dat er ook nog een S2 bracket is waar je de AD 100 in kunt schroeven. Voor eventueel met gebruik van Bowens mount softboxen. Dat is een beetje ambitieus voor een AD 100 Pro. Daar zijn andere Godox flitsers beter voor geschikt. Denk dan aan AD200 en AD300 pro.

Hoe dan ook in dit gedeelte van het verhaal en uitleg zit de kracht van de AD100. De accessoires en het verwisselen ervan.
Maar een instel licht in in je flitser is ook heel wat waard. Ik sta vaak 'a avonds buiten in de schemering te flitsen. Dan is zo instellicht van de AD 100 Pro zo enorm handig. Je kunt zoveel makkelijker blijven scherp stellen. En ook bij het opruimen van je spullen als je klaar bent. Je ziet tenminste wat. Ik gebruik hem dan eigenlijk als een lantaarn. En dat heeft de 860II niet. Echt een belangrijk verschil ook in de studio. Je blijft zien wat je aan het doen bent. Het is in dat opzicht bijna een kleine studioflitser. Instellicht en flitser inéén. En dat voor 295 euro.

Dan is er nu sinds een tijdje ook de 860 III versie op de markt. Die heeft ook een instellicht. Maar die zit qua prijs nog maar 30 euro onder de AD 100 Pro. En de laatste heb je dan al meteen met haar eigen swivel terwijl je die bij de 860 flitsers die nog los erbij moet kopen. Is toch ook weer 20 euro. En dan is ineens het hele prijs verschil weg. Nou gaat het mij niet zo zeer om de prijs verschillen maar meer om hoe je ermee kunt werken. En alles wat ik opschrijf werkt voor mij zo maar dat kan voor jou anders zijn.
Plussen AD 100 Pro
  • Instellicht licht
  • Ronde flitser
  • Accessoires, veel en flexibel

Minnen:
  • Zoomt maar tot 85 mm
Plussen Godox 860II
  • Tot 200 mm zoom
  • Goedkoper

Minnen:
  • Geen instellicht
  • Kan bij Nikon alleen in groep A,B of C. Bij Sony en Canon weet ik het even niet.
Dit zijn wel belangrijke verschillen tussen de twee producten. Doe er je voordeel mee met dit verhaal. Kijk waar jij het meeste aan hebt.